[Magveto] 2004. 05. 19.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2004. Május. 18., K, 23:45:00 CEST


Május 19.

ApCsel 17, 15. 22 - 18, 1
Jn 16, 12-15

 "Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek." (Jn 16, 12)
Hanem amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra (Jn 16, 13). Jézus újra az igazság Lelkének eljövetelét jelzi fáradt tanítványainak. Egy olyan Lelket ígér, amely elvezet a "teljes igazságra". Jézus jól tudja: az igazság ismerete megerősít. Az igazság birtokában az ember felszabadul, és tisztán látja mindazt, amit elrejtenek előle. A jelenségek mögött felismeri a lényeget.
"Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek." (Jn 16, 12)
Az Emberfia úgy érzi, tanítványai még nem elég erősek ahhoz, hogy hallják mindazt, amit mesterük mondani szeretne. Még nem eléggé érettek ahhoz, hogy befogadják az igazság ismeretét, hogy átlássanak az emberi színjátékok mögött meghúzódó alattomos, gyerekes szándékokat.
Erre a nagy feladatra az elmúlt kétezer év alatt kevesen értek meg. Az igazság megismerése nehéz és veszélyes vállalkozás. Egy egészen ellentmondásos tény tárul fel: könnyebb és biztonságosabb nem tudni és nem gondolkodni, mint tudni és gondolkodni. Az igazság ismeretére nincs szüksége a társadalom nagy részének.
"Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek." (Jn 16, 12)
Az igazság ismerete nem egyenlő a valóság ismeretével. A valóság egy legyártott végeredmény. Az álomgyárak által dollármilliárdok ráfordításával létrehozott egyveleg. Hogy mennyire így van, arról a valóságshow-k árulkodnak a legjobban. A mai ember társadalma a valóság megismerését igényli, nem az igazságét. A hazugság show-i elterelik a figyelmet mindarról, ami az ember mikrokörnyezetében végbemegy. Agymosó és emberbutító programok az egész világon meghozzák gyümölcseiket. Az értelemtől és aktív gondolkodástól megfosztott tömegek ezt észre sem veszik. A globális embertelenséghez olyan agyatlan termelőgéppé alakított tömegekre van szükség, melyek józan értékrendszerüktől és méltóságuktól megfosztott emberekből állnak. A valóságtermelő technológiák valósággyártásukkal elérik azt, hogy Isten képmása profittermelővé degradálódik. A tömegkommunikációra épülő struktúrák létrehozták azt az új embertípust, amelyet megfelelően nevez Bogár László globális minimál-énnek.
Saint-Exupéry kishercegének barátja jól sejteti az igazság megismerésének módját: jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek nem láthatatlan.
"Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek." (Jn 16, 12)
Az igazság ismerete személyes feladat. Nem lehet előle kibújni - aki ezt megpróbálja, annak viselnie kell a következményeket. Mármint azt, hogy beolvad a legyártott valóságokba és elhiszi mindazt, amit nagyhatalmi gépezetek egyetlen és igaz alternatívaként kínálnak fel.
Párizsban a felvilágosodás trónusára hajdanán egy írástudatlan prostituáltat ültettek. Ez vált a deszakralizált világ prototípusává. Olyan torz valóság alakult ki, amelyben a becsvágy, irigység, mértéktelenség, bujaság és torkosság erénnyé vált.
"Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek." (Jn 16, 12)
Az Emberfia komolyan gondolja mindazt, amit mond. Nem játszik a szavakkal. Az igazság megértéséhez és feldolgozásához lelki erőre van szükség. Olyan erőre, amit csak az igazság Lelke adhat meg. Az igazság és a valóság egymással szembekerült. Az egyik Isten teremtményéről szól és szakrális életteréről, a másik a profitról, a hazugságról és a világméretű butításról. Mindenki választhat.

Szakács Ferenc Sándor



More information about the Magveto mailing list