[Magveto] 2001. 06. 06.

Dozsa Istvan idozsa at hcbc.hu
2001. Jún. 5., K, 17:45:03 CEST


2001. június 6. szerda
Mk. 12,18-27.

"Amikor a halottak feltámadnak, nem házasodnak, sem férjhez nem mennek, hanem olyanok lesznek, mint az angyalok a mennyben." (Mk.12,25.)

Az utóbbi időben ismét sok a vita a papi cölibátussal kapcsolatban. Hívek közül is sok olyan véleményt lehet hallani miszerint jobb lenne, ha eltörölnék a cölibátust, mert akkor több pap lenne.
Ezenkívül vannak, akik a fakultatív cölibátusra szavaznak. Mindenki válasszon szentelés előtt kedve szerint: házasságban szeretne pap lenni vagy pedig nem.
A mai evangéliumi részletben Jézus a feltámadás utáni állapotról beszél. Ott már nem lesz házasság. Nem véletlen, hogyha valakinek meghal a házastársa ismét köthet egyházi házasságot. Azért, mert a házasság földi intézmény!
A papi cölibátus egy jel, amely nemcsak azt jelenti, hogy itt a földön osztatlan szívvel próbáljuk Istent szolgálni, hanem a feltámadás utáni állapotra utal. Vagyis a pap egy jövőbe mutató jel!
Kétségtelen, hogy nem könnyű megélni a mai világban a cölibátust, de ez nem azt jelenti, hogy meg kell szüntetni, vagy fakultatívvá kell tenni. Hanem meg kell mutatni az értékét. 
Ez persze nem azt jelenti, hogy egy házasspár nem találkozik "odaát". De igen! De nem mint házaspár!

Balogh Attila
Bp-Bosnyák tér
bosi at matavnet.hu




More information about the Magveto mailing list