[Otthonunk] Házasság hete

Berta László berta.laszlo at vaciegyhazmegye.hu
2022. Feb. 12., Szo, 14:43:28 UTC



„Maradjunk együtt!” - Vasárnap kezdődik a 15. jubileumi házasság hete 
Gary Chapman, a világhírű párterapeuta videóüzenetben köszöntötte a magyar párokat 

Budapest, 2022. február 9. – Hazánkban február 13. és 20. között tizenötödik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A jubileumi évben válaszul a pandémiás időszak párkapcsolati kihívásaira a szervezők a figyelmet a kapcsolatok tudatos gondozására kívánják irányítani. A házasság hete alkalmából Gary Chapman , az 5 szeretetnyelv „atyja” személyes videóüzenetben köszöntötte a magyar párokat, hangsúlyozva a házasságban való közös fejlődés fontosságát. A már húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A házasság hetén egy héten át több mint ötven településen közel kétszáz programmal várják országszerte az önkéntes szervezők az érdeklődőket különböző helyszíneken és az online térben. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2021-ben 72 ezer pár kötött házasságot, ami 7,3 százalékkal, 4905-tel több az egy évvel korábbinál. Különösen látványos az emelkedés a 2010-es mélyponthoz (35 520) képest, azaz egy évtized alatt megduplázódott a házasságkötések száma. Közismert hazai terapeuták tapasztalata szerint viszont a pandémiás időszak – a bizonytalanság, a rendhagyó élethelyzetek megviselték a párokat, ezért fontos tudatosan odafigyelni a kapcsolatokra. 

A Magyarországon már 2008 óta jelen lévő Házasság Hete Mozgalom ezért most a hangsúlyt a közös fejlődésre kívánja helyezni, ezzel is segítve az ingatag helyzetbe kerülő párokat, valamint biztatást és megerősítést adva azoknak is, akik összekovácsolódva kerültek ki ebből az időszakból. 

– Ma hazánkban 3,5 millió ember él házasságban, és az elmúlt időszakban megtapasztalt bezártság, az otthoni munkavégzés, a bizonytalanság egyes kapcsolatokat megerősített, másokat pedig komolyan próbára tett – mondta dr. Herjeczki Kornél , a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója. – Ez olyan nagy szám, hogy a kapcsolatok minőségi javításának már komoly tétje van. Mint fogalmazott: arra biztatják a párokat, hogy ha nehezebb időszakot élnek meg vagy netán krízisbe kerül a házasságuk, akkor tudatosan foglalkozzanak azzal, hogy mi módon lehetne a kapcsolatot megmenteni, tenni a házasság minőségi változásáért, mert a családok szétesése nagy veszteség személyes-, gazdasági- és társadalmi szinten egyaránt. A stabil, egymást támogató kapcsolat ugyanis nemcsak a párok személyes boldogságát segíti elő, hanem kihat a velük élő gyermekeik életére, a munkavégzésük minőségére és komoly gazdasági vonatkozásai is vannak, ha a családok egyben maradnak. 

A jubileumi alkalmon dr. Gary Chapman , a világhírű párterapeuta videóüzenetben köszöntötte a magyar párokat. Az 5 szeretetnyelv „atyja” üzenetében utalt az öt évvel ezelőtti nagysikerű magyarországi előadói körútjára, amely azt sugallta számára, hogy a magyar párok különösen elkötelezettek abban, hogy a házasságukban fejlődjenek. 

– A házasságok vagy épülnek, vagy visszafejlődnek, de soha nem maradnak változatlanok. Minden egyes nap teszünk vagy mondunk valamit, ami vagy jobbá, vagy rosszabbá teszi a házasságunkat – mondta a népszerű előadó, akinek módszere milliók házasságára volt hatással világszerte. – Ha hajlandóak vagyunk bocsánatot kérni és a múltbeli kudarcokért egymásnak megbocsátani, szebbé tehetjük a közös jövőnket. Megtanulhatjuk egymás szeretetnyelvét beszélni, ami nagyban gazdagítja a házasságunkat. Mint fogalmazott: bizonyára lesznek olyanok, akik számára az év legjelentősebb döntése az lesz, hogy együtt maradnak, és dolgoznak azon, hogy javítsanak a kapcsolatukon. Ez ráadásul nemcsak a pár javát szolgálja majd, hanem nagy hasznára válik a gyermekeiknek is, akik így példát látnak az egészséges házasságra, ahol a férj és a feleség kölcsönösen arra törekszik, hogy gazdagítsa egymás életét. 

Az idén a Maradjunk együtt! mottóval megrendezett házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét Budapesten a káposztásmegyeri református templomban, ahol igét hirdet Balog Zoltán , a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Az ezt követő héten Mihalec Gábor párterapeuta Kapcsolódás. Újra és újra , illetve Gorove László és Kriszta Maradjunk együtt! Akkor is, ha...? című előadására várják az érdeklődőket a házasság hete Facebook-oldalán. Szerdán ugyanitt az ELTE-ről lesz élő közvetítés a Páratlan beszélgetés közismert párokkal sorozat programjaként, amelyben Lackfi János költővel és feleségével Bárdos Júlia művészettörténésszel, a Pindroch Csaba és Verebes Linda színművész házaspárral, valamint Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval és feleségével, Valkai Anna családmenedzserrel beszélget Mohay Bence sportriporter. Csütörtökön a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében „ Egyensúly családban, munkában” címmel élő online konferencia lesz, másnap pedig az Evangélikus Női Misszió szervezésében ifjú házasok vallanak az elköteleződésről a KÖZEL zenekar közreműködésével. Szombaton a krízisek összekovácsoló erejéről Kovács Károly családterapeuta és felesége tart online előadást a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján, a hetet pedig ünnepi szentmise zárja a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök. 

Az országos rendezvénysorozat keretében ezen kívül számos magyarországi és határon túli településen – többek között Győrben, Veszprémben, Szegeden, Kecskeméten, Miskolcon, Szentendrén, Marosvásárhelyen, Pozsonyban – előadásokkal, vetélkedőkkel, szerelmes kalandtúrákkal, egyházi alkalmakkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket különböző helyszíneken és az online térben. 

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan frissülő eseménynaptára a [ http://www.hazassaghete.hu/ | www.hazassaghete.hu ] , a [ http://www.facebook.com/hazassaghete | www.facebook.com/hazassaghete ] , illetve a [ http://www.instagram.com/hazassaghete | www.instagram.com/hazassaghete ] oldalon érhető el. 

További információk: 



Kolos Emőke Dr. Herjeczki Kornél 

ajtófőnök – Házasság hete a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, 

+36 30 966 6783 a Harmat Kiadó igazgatója 

[ mailto:emoke.kolos at gmail.com | emoke.kolos at gmail.com ] Telefon: 466-9896, [ mailto:herjeczki at harmat.hu | herjeczki at harmat.hu ] 









Háttér-információk 

A házasság hete központilag szervezett programjai: 

Február 13., vasárnap 10 óra: Nyitó istentisztelet a káposztásmegyeri református templomban (Budapest, IV. ker., Bőröndös u. 17.). Igét hirdet Balog Zoltán , a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Az istentisztelet élőben követhető lesz a káposztásmegyeri református gyülekezet YouTube-csatornáján. 

Február 14., hétfő 18 óra: Kapcsolódás. Újra és újra… Előadó: dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta 
Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán: [ http://www.facebook.com/hazassaghete | www.facebook.com/hazassaghete ] 

Február 15., kedd 18 óra: Maradjunk együtt! Akkor is, ha...? Előadók: dr. Gorove László és Kriszta párkapcsolati szakértők 
Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán: [ http://www.facebook.com/hazassaghete | www.facebook.com/hazassaghete ] 

Február 16., szerda 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal 
Résztvevők: Lackfi János költő és felesége, Bárdos Júlia művészettörténész; Pindroch Csaba és felesége, Verebes Linda színművészek; Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és felesége, Valkai Anna családmenedzser . Moderátor: Mohay Bence sportriporter . Élő online közvetítés az ELTE ÁJK Aula Magnából a Házasság hete Facebook-oldalán: [ http://www.facebook.com/hazassaghete | www.facebook.com/hazassaghete ] 

Február 17., csütörtök 10 óra: „Egyensúly családban, munkában” konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. Élő online közvetítés a Három Királyfi, Három Királylány weboldalán: [ http://www.haromkiralyfi.hu/ | www.haromkiralyfi.hu ] és Facebook-oldalán: [ http://www.facebook.com/haromkiralyfi | www.facebook.com/haromkiralyfi ] . Ha az aktuális járványügyi rendelkezések lehetővé teszik, akkor személyes részvétellel is zajlik a program. Előzetes regisztráció a [ http://www.haromkiralyfi.hu/ | www.haromkiralyfi.hu ] oldalon. 

Február 18., péntek 18 óra: Együtt akarunk maradni! - Ifjú házasok vallomása a hűségről, elköteleződésről sok zenével, a KÖZEL zenekar szolgálatával. Online műsor felvételről az Evangélikus Női Misszió YouTube-csatornáján. 

Február 19., szombat 17 óra: Maradjunk együtt! A krízisek összekovácsoló ereje, avagy hogyan fogjuk be a szelet a vitorlába Előadók: Kovács Károly pszichológus, családterapeuta és felesége, Kovácsné Ember Katalin mentálhigiénikus. Online előadás a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján: [ http://www.youtube.com/user/refnagyerdo | youtube.com/user/refnagyerdo ] 

Február 20., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök (V. ker., Március 15. tér 2.) 

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten: 
[ http://www.hazassaghete.hu/ | www.hazassaghete.hu ] ; [ http://www.facebook.com/hazassaghete | www.facebook.com/hazassaghete ] ; www.instagram/hazassaghete 

A Házasság Hete Szervezőbizottságában közreműködő szervezetek: 

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Házas Hétvége, Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin. 






--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lista.hcbc.hu/pipermail/otthonunk/attachments/20220212/9fcb0bec/attachment-0001.htm>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: hazassag_hete_2022_kozponti_programok(1).pdf
Type: application/pdf
Size: 161601 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lista.hcbc.hu/pipermail/otthonunk/attachments/20220212/9fcb0bec/attachment-0001.pdf>


További információk a(z) Otthonunk levelezőlistáról