[Otthonunk] Tengeri malac

gyulai edit gyulaiedit at freemail.hu
2013. Nov. 27., Sze, 13:40:54 CET


Kedves Listatagok! Két kis tengerimalac keres gondoskodó kis gazdát.Ideális ajándék kisgyereknek, mindent megeszik, nem nő nagyra és nagyon játékos, okos állat. Külsőre leginkább  nyúlra emlékeztető, de nála valamivel kisebb testű, testhossza 25–30 centiméter, tömege 800 (nőstény) – 1500 (hím) gramm. Őseinek természetes élőhelye Dél-Amerika. Pontos ősük nem ismert.Érdekesség, hogy a tengerimalac hallása rendkívül kifinomult, és az ember által hallható hangoknál jóval szélesebb tartományra (50–50 000 Hz) terjed ki: fajtársaik egymással az ultrahang tartományban kommunikálnak. A többi rágcsálóval ellentétben növényi táplálékkal, főleg fűfélékkel, szénával, gyümölcsökkel, zöldségekkel táplálkozik. A magvak fogyasztása természetes élőhelyükön nem jellemző. 6-8 évig is élnek.
A tengerimalacok „nyelve” és viselkedése
1976-ban az angliai Leicesteri Egyetem pszichológia tanszékének kutatói kimutatták, hogy a tengerimalacok összesen 11-féle hangot tudnak kibocsátani, amelyekkel különböző érzések (éhség, fájdalom, félelem, elégedettség, izgalom stb.) kifejezésére képesek.
A tengerimalacok gyorsan képesek tanulni és különböző dolgokat egymáshoz kötni, érzéseiket kifejezni. Főként azok a példányok tanulékonyak, amelyekkel sokat foglalkoznak, s egy kis figyelemmel az ember is hamar képes lesz felismerni, hogy mikor mit akarnak.
 
Könnyen megszelídíthető, barátságos, ám rendkívül félénk állatok. Ajánlatos társaságban (legalább párban) tartani őket, az egyedül tartott példányok ugyanis nagyon sok emberi törődést és időt igényelnek. A kisebb testű rágcsálókkal ellentétben nem tudnak játszani a szakkereskedelemben kapható kisállat-játékokkal (mókuskerék, labda stb.), viszont szeretnek játszani fajtársaikkal és az emberrel. Kellő türelemmel meg lehet őket tanítani bizonyos szavak, mondatok megértésére, vagy hogy hívásra az emberhez szaladjon. Mozgásuk nem túl fürge, a többi rágcsálóhoz és a nyulakhoz képest nem túl ügyesek, ám gyorsan tudnak futni és bizonyos akadályokat átugrani vagy felugrani rájuk. Örömüket vagy izgatottságukat sokszor egyhelyben ugrálással („popcornozás”) mutatják ki.

  HA VALAKINEK FELKELTETTE AZ ÉRDEKLŐDÉSÉT,
KÉREM HÍVJON:
Gyulai Edit : 30/8705735; Meg is lehet őket nézni: Pécel, Béke utca 2. szám alatt.
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lista.hcbc.hu/pipermail/otthonunk/attachments/20131127/30c67ef4/attachment.html>


További információk a(z) Otthonunk levelezőlistáról