[Otthonunk] (nincs tárgy)

Lukács Ferenc lukacs.ferenc788 at upcmail.hu
2013. Már. 15., P, 09:52:25 CET


Kedves Listatagok!

Eléggé nehezen szánom rá magamat, hogy (nyilvános) levelezőlistán felmerülő kérdésekhez hozzászóljak. (Bár talán ez sem szokatlanabb, mint a Hírlevélbe cikket írni.) Már elöljáróban szeretném hangsúlyozni,hogy semmiképpen  nem akarok vitát gerjeszteni, főleg nem egy már lezárt kérdés kapcsán. Figyelemmel azonban arra, hogy listára érkező  írásokat sokan olvassák, és a vasárnapi misék kérdésében másokban is merülhetnek fel gondolatok, az alábbiakat szeretném megfontolásra javasolni.

- Ha minden igaz, talán  Churchill mondta a híres fulton-i beszédében (elnézést, ha esetleg pontatlanul idézem), hogy a "demokrácia nagyon nehéz dolog, de jobbat még nem találtak ki." Miért mondom ezt? Azért, mert úgy gondolom, hogy a vasárnapi misék kérdését demokratikusabban, vagy ha ez a szó jobban tetszik, közösségibb módon  nem lehetett volna intézni. Ebből viszont az is következik, hogy sok embernek sokféle véleménye van/lesz, nyilván ebből a sokféleségből kell a lehető legjobbat kiválasztani. Olyan megoldás, ami mindenkinek jó, természetesen nem létezik.

- Az is nyilvánvaló, hogy a végső döntésnél egyéb szempontokat is figyelembe kell venni ( pl. azt, hogy egy pap vasárnaponként hány szentmisét mondhat).

- Mindezek mellett azonban van egy további szempont is, amit nem árt figyelembe venni. Nevezetesen, hogy  minden kérdést szélesebb összefüggéseiben kell tekinteni.  
Itt a "szélesebb kitekintést" az jelenti, hogy  mi van ilyen téren az egyházmegyében, vagy akár az országban. Nos , ha ezt tekintjük,és figyelembe vesszük, hogy milyen paphiány van az országban, akkor nyugodtan leszögezhetjük: nem az a kérdés, hogy mikor  legyen a szentmise, illetve, hogy hány szentmise legyen, hanem annak kell örülnünk, hogy egyáltalán így állunk! Sok helyen  örülni kell a vasárnapi egy szentmisének is.

Tisztelettel

dr. Lukács Ferenc
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lista.hcbc.hu/pipermail/otthonunk/attachments/20130315/629b1d49/attachment.html>


További információk a(z) Otthonunk levelezőlistáról