[Magveto] 2006. 12. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2006. Dec. 1., P, 23:45:01 CET



2006. december 2.

„Mindenható örök Isten, önts híveid szívébe szent elhatározást, hogy jótettekkel siessünk a közelgő Krisztus elé…”

Ma, első szombaton, Advent vigíliáján, Jézus Édesanyjának a lelkületével figyelünk a következő időszakra, és az azt kifejező Advent I. vasárnapi könyörgésre, amelyet bevezetésként idéztünk. Valóban, miféle jótettekkel siessünk Urunk születésnapjának megünneplésére? Ebben a Szent Erzsébet örökségével áthatott új liturgikus évben ajánlható az a karácsonyi oratórium-játék, amelyet annak idején a szombathelyi egyházmegyés Nagy József atya írt, és amely számos változatban Szent Erzsébet három karácsonyát mutatja be: a gyermekkoráét, a házas időszakának ünnepét és özvegysége nehéz idejének Te Deum-os karácsonyát. Ahogyan Hazánkban szokás a három bölcs szerepében Szent Istvánt, Lászlót és Imrét ábrázolni, úgy lehetne az idei Karácsonyt Szent Erzsébet lelkületével megközelíteni.

Ugyanerre szolgálhat plébániánk karácsonyi köszöntője is

„Beszéljünk most Istenről és a Gyermek Jézusról, mert küszöbön az éjfél, amikor Jézus született és a jászolban pihent, és a maga óriási hatalmával olyan csillagot teremtett, melyet korábban még nem látott soha senki.” Ezt örökítette ránk Árpád-házi Szent Erzsébet az örökkévalóságba távozása küszöbén. A megváltás csillagzata alatt vállaljuk másik üzenetét is: „íme megmondtam nektek, hogy boldoggá kell tennünk az embereket!”

Ha nem is Szent Erzsébet személyével, de találékony, kreatív szeretetének ötletességével áldott az idei Országos Betlehemes Kiállítás a városligeti Vajdahunyad-várban. 2006. december 7-től 2007. január 14-ig.

Brückner Ákos Előd O.Cist.




More information about the Magveto mailing list