[Magveto] 2006. 08. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2006. Aug. 1., K, 23:45:02 CEST



2006. augusztus 2.

Jeremiás próféta jajgatására az Úr azzal válaszol: „Ha előhozod az értékest az értéktelenből, akkor mintegy az én szám leszel. Meddig kell hozzád visszaérniük? Te ne térj az ő útjukra semmiképp!” A mai evangélium szerint az jár jól, aki megtalálja, és örömében megvásárolja a kincset rejtő földet. Hasonlóképpen, aki megtalálja az igazgyöngyöt, és meg is szerzi azt. Végső fokon a kincs, az igazgyöngy a mennyek országa képe ebben a két példabeszédben. Verczelli Szent Özséb püspök száműzetéséből azt írta híveinek: hiszen csupa örömet jelent számomra mindaz, amiről olvasok: a szilárd hithűség”… A hívei értékes hithűségét úgy éli át kényszerű távollétében is, mintha csak köztük lenne.

Ez a három, egybehangzó, mai napra szóló tanítás abban erősíthet meg bennünket, hogy nem kincseinket, értékeinket eltakartan, nem engedhetünk a „damnatio memoriae”, az elfelejttetés óriási társadalmi kényszerének. Durva kísértés rejlik az önbecsmérlésnek, az értékek aránytalan elhallgatásának taktikája mögött. Csak egyetlen tényként idézném a „Cseppek a tengerben” c. napokban megjelent kiváló könyvben (Semmelweis Egyetem Mentalhygienes Intézet, Budapest, 2006. másik két egyetemmel karöltve) a 34. oldalról „Hogy a magyar társadalom európai viszonylatban az egyik leginkább család- és gyermekbarát társadalom, rendkívül pozitív a gyermek fontosságának megítélése. Tóth Olga nemzetközi összehasonlító elemzése szerint a bolgárok után leginkább a magyarok tartják igaznak azt az állítást, hogy a házas emberek általában boldogabbak, mint a nem házasok. Ebben a tekintetben … valamennyi környező és nyugateurópai ország és az Egyesült Államok” is utánunk következik. „A házasság és a gyerm
 ek megítélésének pozitivitása a magyar társadalom nagyon fontos tartaléka.”

Bár a család és gyermekáldás kérdésében tetteink, tényleges helyzetünk messze nem éri föl látásunkat, szándékvilágunkat, akkor is nem lehet eléggé felfedeznünk és tudatosítanunk azt és örülnünk annak, hogy a szemünk, a szívünk még nem romlott  el annak a negatív jövőellenes kampánynak és manipulációnak hatása ellenére sem, amely  oda szeretne hatni, hogy teljesen dezimmunizáljon minket a reményünket és jövőnket illetően. Ezért is áldás a budapesti Városmisszió jelszava: „Reményt és jövőt mutatok nektek.” 

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list