[Magveto] 2004. 07. 17.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2004. Júl. 16., P, 23:45:02 CEST



Július 17.

Mik 2,1-5
Mt 12,14-21

"Jaj azoknak, akik hiábavalóságot terveznek, és gonoszat forralnak fekvőhelyükön; akik hajnalhasadtával végrehajtják gonosz terveiket, mert kezüknek hatalmában van."(Mik 2, 1)
Napjainkban a hatalommal való visszaélés megszokottá vált. Ha valaki azt gondolná, hogy ez új valóság, az téved. Mikeás könyvének első fejezetei felvázolják az ellehetetlenült társadalmi életet. Elhatalmasodott a gonoszság, az erőszak, a mértéktelen rablás, a visszaélés. A hatalom birtokosai teljesen lezüllöttek: elfelejtették Istent és elfelejtették az embert. Hiábavalóságot terveznek és gonoszat forralnak fekvőhelyükön. Eltervezik és végrehajtják aljas cselekedeteiket. Nincs mitől félniük, hisz teljesen uralják a társadalmat. Ismernek minden aljas módszert, amivel hatalmon maradhatnak. Propagandagépezetük együttműködik velük és legalantasabb tetteiket is dicsfénnyel övezi. Ezeket a sorokat olvasva Machiavelli elméletei nem is tűnnek annyira eredetinek. Amit Machiavelli leírt az újkor hajnalán, azt Mikeás könyve már sejteti az olvasóval. Machiavelli és a Mikeás könyv írója közötti különbség az, hogy a Mikeásé veszélyes véget jósol ennek az embertelen és Isten előtt jogtalan 
 hatalmi magatartásnak. Míg Machiavelli, a hatalom megtartása érdekében, urának a kétszínű és álnok magatartást ajánlja, addig a Mikeás könyv írója Isten bosszúját helyezi mondanivalója középpontjába.
Izrael házának hajdani vezérei gyűlölték a jót és szerették a rosszat (Mik 3, 2). A könyv írója irtózatos véget jósol mindennek. Az igazság megvetése és a hatalmi visszaélések veszélyes jövőbe vezénylik a társadalmat. A könyv írójának a vezetők vaksága fáj a legjobban. A korrupció, a sorozatos visszaélések, a mértéktelenség a nép vesztét eredményezik.
"Jaj azoknak, akik hiábavalóságot terveznek, és gonoszat forralnak fekvőhelyükön; akik hajnalhasadtával végrehajtják gonosz terveiket, mert kezüknek hatalmában van."(Mik 2, 1)
A történelmi fejlemények igazolták a Mikeás könyv írójának próféciáját. Izraelt elfoglalják és a népet nagy részben elpusztítják. A történet ellentmond Machiavelli politikai leckéinek. Hiába a képmutatás, hiába a hatalom foggal-körömmel való sikeres megtartása. Nem ez dönti el a nép jövőjét. A hatalom fentről származik és az emberekért van. Jézus hangsúlyozza Pilátusnak, hogy nem volna semmi hatalma, ha onnan fentről nem kapta volna. A hatalmat adják és elveszik. De amíg az ember birtokolja, hallatlanul visszaélhet vele. És vissza is él. Elég, ha körülnézünk modern társadalmunkban. Mikeás és a hozzá hasonlóak problémái nem a múlt elavult kérdései, hanem örökérvényű problémák. Felelősségteljes vezetők nélkül, etika nélkül nem lehet nemzeteket vezetni, igazságot osztogatni. Álnoksággal, árulással, csalással, visszaéléssel, gonoszsággal és erőszakkal csak ideig-óráig lehet hatalmat gyakorolni. Az igazság igazságtalansággá degradálódik és a hatalmi elit mozgatórugójává válik. Így
  lesz Machiavelli fejedelme a bukásra ítélt vezető archetípusa.
"Jaj azoknak, akik hiábavalóságot terveznek, és gonoszat forralnak fekvőhelyükön; akik hajnalhasadtával végrehajtják gonosz terveiket, mert kezüknek hatalmában van."(Mik 2, 1)
A Mikeás könyv írója által bemutatott vezetőket egyvalami nagyon zavarja: az autentikus ember felbukkanása. A Mt 12, 14-21 folytatja az Ószövetség gondolatát. A megjelenő Krisztus gyógyít, bírál és tömegeket lelkesít. A gondolatok, szavak és tettek egysége világot mozgat és visszaadja az elfáradt emberek bizalmát. A farizeusok pedig kimennek és tanácskozni kezdenek ellne, hogy hogyan veszítsék el (Mt 12, 14). Az ilyen hatalombirtokos meg kell haljon, hisz életével tanúságot tesz a hatalom bitorlóinak aljas szándékairól és tetteiről.
Az igazi hatalom Istentől származik és az emberekért van. Ez az egyetlen lényeges tulajdonsága. A megroppant nádszálat nem töri össze, a pislákoló mécsbelet nem oltja el (Mt 12, 20). Tiszteli az embert és szakrális életterét.
Mindez utópisztikusnak és kissé mesébe illőnek tűnik. A hatalommal való visszaélés, a beteges politikai irányvonalak és értékrendszerek virágkorukat élik. A nagy blöfföknek, hazugságoknak egyetlen céljuk van: konzerválni a hatalmat - lehetőleg minél kevesebb kézbe. És ezért mindent el kell követni. Machiavelli tanai legyőzték a Mikeás könyv írójának politikai szemléletét, és egyre fontosabbakká válnak. Míg bele nem torkollnak Orwell lidércnyomásos politikai víziójába... A tét nagy. Ne hagyjuk magunkat veszélyes irányba vezetni.

Szakács Ferenc Sándor



More information about the Magveto mailing list