[Magveto] 2004. 02. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2004. Feb. 1., V, 23:45:00 CET


2004. február 2.

Az üdvtörténet szövetébe az Úr ajándékaként beleszövődnek az alkalmi minták, jelek, amelyek adott időben az "idők jelei" lehetnek számunkra. Ilyen jelzésnek tűnik, hogy az elmúlt napokban a szokottnál élénkebben, igényesebben fejezték ki többen, főként szerzetesek, lelkiségi mozgalmak tagjai, hogy el ne felejtsük: február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a "megszentelt élet napja", vagyis az életünk Istennek szentelésére figyelemeztetés. Ennek valóban kifejező szimbóluma, jelképe a gyertya 
megszentelése.

Az idei Gyertyaszentelőre elgondolkodtató üzenet Péter Seewald: Az ösvény c. műve, amelynek magyarra fordítása a Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza monostorában készült Kismaroson. Az elmélkedtető könyv érdekessége és sajátos ajánlása az a tény, hogy a szerzetesek világáról, különösen is a monasztikumról ez alkalommal nem egy bennfentes szerzetes apát vagy lelki író írt, hanem korunk különféle előjelű "prófétái" közül egy újságíró, aki különben Ratzinger bíborossal készítette a Föld sója c. remek interjú kötetét.  A kolostorok, monostorok világába belekutakodó, világjárt, de az e világon túlit szomjazó író a következőket mondja: "A kolostorok bizonyos értelemben a ‚lét mértékegysége?. Ezen a ‚világidőn?, ami az életre vonatkozik, tudta leolvasni az emberi társadalom mindenkor, hogy milyen messze távolodott el tévelygéseiben saját létének középpontjától."

Nekünk csak annyit kell hozzátennünk a mélységes megállapításhoz, hogy az Istennek szentelt élet és közösség azért mércéje az élet élhetőségének, az emberi társadalom színvonalának, mert Isten szenvedélyes keresésében, befogadásában, szeretete szentségének tükrözésében él. Mennyire kívánjuk, hogy minden egyes Hazánkban is képviselt vagy itt létrejött szerzetesi közösségre, lelkiségi mozgalomra, az apostoli élet bármelyik csoportjára érvényes legyen az újságíró megállapítása. Aki ezeket a sorokat olvassa, egy fohásszal kérje az Úrtól szerzeteseink, lelkiségeink hitelét, hatékonyságát és a soraikat feltöltő toborzó erejét, vonzását.

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list