[Magveto] 2004. 12. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2004. Dec. 1., Sze, 23:45:02 CET



2004. december 2.

„Nyissátok ki a kapukat”.

Katekétáink a kisgyermekes családok miséjére felmutathatóan nagyobb kartonlapra is, a padokra tett kicsiny cédulákon is ábrázolták a jelenetet: Krisztus maga szeretne benyitni egy ajtón. Izajástól kezdve a mai Máté evangélium részleten át egészen a Jelenések könyvéig jellemző a bibliai üzenetre ez a jól érthető kép. Krisztus zörget szívünk ajtaján: azonnal ajtót nyitunk-e neki? Beengedjük-e őt? 

A képnek erre a hétre való alkalmazása közösségünkben a lelkiismeretvizsgálatra figyelmeztet. Kész vagyok-e, készen vagyunk-e Krisztus személyes jelenlétének kitenni azt, ami a lelkünk legmélyén van: keserűség, reményvesztés, alkudozás, halogatott jótett vagy hála, meghatottság, Isten dicsőítésének a vágya. Norbert Lohting SJ, az ószövetségi biblikum szakértője (Gerhard Lohting szintén ismert teológus testvére) erre a józan ajtónyitásra késztet minket idén nálunk is kiadott könyvében: Álmok az Egyházról. – Beszédek a szokványos gondolkodás ellen.

Sztereotípiák, mentegetőzések, tudat alá beszűrődött média manipulációk vezérelnek-e minket Isten és egyháza szeretetében, egymás és önmagunk elfogadásában? vagy az idők jelei iránti felelőtlenség, pedig tőlem is függ családom, egyházunk, a magyarság sorsa. Kérlelhetetlenül döntenünk kell. Ha nem döntünk, azzal is döntünk. Üdvösen vagy sorsrombolóan.  

„Nyissátok ki a kapukat, hadd vonuljon be az igaz nép… amely meg van győződve arról, hogy az Úr megőrzi békében, mivel benne bízott.” „Nem mindaz, aki azt mondja nekem Uram, Uram, jut be a mennyek országába…” „Nézd, az ajtóban állok és zörgetek. Aki meghallja szavamat és kinyitja az ajtót, ahhoz bemegyek, és vele étkezem, ő meg velem.”

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list