[Magveto] 2004. 08. 17.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2004. Aug. 16., H, 23:45:01 CEST



Augusztus 17
Ez 28, 1-10
MTörv 32, 26-36
Mt 19, 23-30

"S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába."
Az Ezekiel 28, 1-10-ben a meggazdagodott és felfuvalkodott ember jelenik meg. A hatalom és vagyon birtokosa elveszíti józan itélőképességét és azt hiszi, hogy istenné vált. Nem egy buta emberről van szó. Maga Ezekiel is hangsúlyozza, hogy bölcseséggel és okossággal szerezte a hatalmát. Viszont amint a hatalom és a vagyon birtokába került, elvesztette bölcsességét. A hatalom megszállottja lett és görcsösen ragaszkodni kezdett hozzá.
Ezekiel könyve nem a múltról szól, nem egy tovatűnt világ emberi gyengeségét villantja fel a XXI. századi olvasó előtt. A hatalomhoz való ragaszkodás, a földi javak görcsös halmozása korunkra talán méginkább jellemző. A hatalom fényében XXI. századi politikusok is gyakran képzelik magukat isteneknek. Ez az öntömjénezés addig tart, amíg egy nagyobb hatalom meg nem semmisíti őket. Afrika, Ázsia, Dél-Amerika, Észak-Amerika és Európa is számtalan példát szolgáltat erre. Az Ezekiel által leírt politikus prototípusa azon hatalmi szereplőknek, akik ma a nemzetközi politikában annyi feszültséget keltenek és borzalmakat idéznek elő. Arany és ezüst, újabban az olaj és a fosszilis energiahordózók veszélyes dolgok a pénz- és hataloméhes vezetők kezében.
"S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába."
A hatalomtól és a pénztől megittasult személyek túllépik korlátaikat. Embereket, hadseregeket, nemzeteket visznek magukkal a pusztulásba. Ez számtalanszor lejátszódott a történelemben. De szemünk előtt is lepereg újra meg újra. A hatalomért és befolyásért folytatott háború egyre jobban kitervelt gyilkosságsorozatokat, tömegmészárlásokat, erőteljes migrációt tesz elkerülhetetlené.
Isten teremtménye szakrális életterével kisodródik a politikai figyelem középpontjából. Az olaj árfolyama, az értéktőzsdén folytatott nemzetközi spekulációk, az embercsempészet, a szervkereskedelem, a gyerekprostitució, az atombusiness, a multinacionális cégek perverz pénzszivattyúi kötik le a hatalom birtokosainak figyelmét. Tetteik legalizálásának érdekében beindítják a hatalmi gépezeteik által mozgatott tömegmédiáikat, amelyek világméretű propagandával megfosztják az emberek tömegeit a valós információk megismerésétől, józan ítélőképességük utolsó szikrájától: demokrácia importálásáról beszélnek ott, ahol embertelen kizsákmányolás folyik, emberjogok kiterjesztését elemzik ott, ahol kegyetlen hadászati és kereskedelmi fogásokkal fosztják ki a nemzeteket.
"S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába."
A gazdagság megfoszthatja az embereket józan ítélőképességüktől és a társadalmi valóság érzékelésétől. Máté evangéliumának 19. fejezete visszatér Ezekiel könyvének gondolatához. A gazdag nehezen megy be Isten országába. Egyetlen célja van ugyanis: a profit profitjának a maximalizálása. Egész energiáját arra összpontosítja, hogy még több jövedelemre és megnagyobb hatalomra tegyen szert. Szemében az ember profittermelő automatává degradálódott és szakrális élettere nem jelent mást számára, mint zsákmányterületet.
Planétánk jövője, kultúránk és civilizációnk nagymértékben függ attól, hogy kit engedünk a hatalom közelébe. A feladat egyre komplexebb és nehezebb. Ne hagyjuk magunkat butítani.

Szakács Ferenc Sándor 




More information about the Magveto mailing list