[Magveto] 2004. 04. 17.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2004. Ápr. 16., P, 23:45:00 CEST


2004. április 17.

ApCsel 4, 13-21
Mk 16, 9-15

"Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek." (Mk 6,15)

A két szentírási rész ezzel a mondattal kapcsolódik egymáshoz. Az evangélium eseményei időben megelőzik az olvasmány eseményeit: az Apostolok Cselekedeteiben aktivizálódik a jézusi utasítás. A nyugodt, korrupt és aszociális társadalmi szerkezeteknek egyből problémái adódnak Péter és János tevékenysége következtében. A jézusi hitelességből fakadó küldetés összeütközik a hatalmi struktúrákkal. "Mitévők legyünk ezekkel az emberekkel? Hisz egész Jeruzsálem tudja, hogy nyilvánvalóan csodát tettek, nem is tagadhatjuk." (ApCsel 4,16).
Az apostolok valami nagyon fontosat sajátítottak el mesterüktől. A gondolatok, szavak és cselekedetek egységéből származó hitelességet. Ezzel a tulajdonsággal felvértezve kezdik meg működésüket a véres nagypénteki események után.

"Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek." (Mk 6,15)

A történelem hasábjain átívelő jézusi küldetés számtalan esetben okozott félreértést a keresztény világban. A félreértés gyökerénél a hitelesség hiánya állt. A gondolatok, szavak és cselekedetek káosza, az autentikusság hiánya vérfagyasztó események sorozatát indíthatja el. A rejtegetett szándékok hazuggá teszik a szót, és megszentségtelenítik a cselekedetet. Az ezt követő ideologizálás már csak arra jó, hogy még érthetetlenebbé tegye a jelenséget és legalizálja a rejtett szándékok megvalósítására irányuló törekvéseket.

Jézus felszabadítja az egyént. Alkotó tevékenységre szólítja fel az őszinteség jegyében. Az őszinteség nélkül az alkotó tevékenység létrontó tevékenységgé degradálódik és rejtegetett szándékok megvalósítására tör. Így válik a társadalom egyre elviselhetetlenebbé, egyre embertelenebbé, ahol a szó elveszíti az értékét, a cselekedet pedig a szentségét. Üres szavak, agresszív cselekedetek és rejtegetett szándékok jellemzik általában a felvilágosodott modern ember gazdasági és politikai rendszereit. A projektek, propagandák és üres szónoklatok útvesztőjében a rabbá, szegénnyé és ostobává degradált embertömegek nem képesek a hitelességen alapuló alkotó tevékenységre. A goebbelsi propaganda (hazudj minél többet, mert valamit úgyis elhisznek belőle) virágkorát éli. A sok hazugság örvényébe agonizáló társadalom és a minimál-én szintjére visszaprogramozott "szabad" egyén egyre inkább eltávolodik mindattól, ami hiteles, alkotó és felemelő. Félelem, depresszió és nemtörődömség a modern ember mindennapi kenyere. Az kör ördögi, mert egyre inkább elsüllyed benne a társadalom.

A modern Péterek és Jánosok, akik felfedezik a hiteles lét szükségességét ugyanolyan reakciókkal találkoznak, mint annak idején: "Mitévők legyünk ezekkel az emberekkel? Hisz egész Jeruzsálem tudja, hogy nyilvánvalóan csodát tettek, nem is tagadhatjuk."

"Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek." (Mk 6,15)

A keresztény ember küldetése ugyanaz, mint 2000 évvel ezelőtt: hangolja életét az alkotó tevékenységre. Legyen hiteles, vagyis gondolatai szavai és cselekedetei fedjek egymást. A feladat talán nehezebb, mint bármikor.


Szakács Ferenc Sándor



More information about the Magveto mailing list