[Magveto] 2002. 09. 19.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2002. Sze. 18., Sze, 23:45:01 CEST


2002. szeptember 19.
1 Kor 15, 1-11
Lk 7, 36-50

"Bűneid bocsánatot nyernek." (Lk 7, 48)
Nagyon érdekes a mai evangéliumi részletet. Krisztust egy farizeus hívta meg a házába. A farizeus, a "törvény őre", a megtestesült Isten logikai ellentéte. Hogy mennyire ellentétes nézetet vallanak az emberről, az az ebéd alatt gyorsan kiderül.
A megtestesült Isten szemében az ember fontosabb a leírt törvényeknél. A "bűnös nő" számíthat a meghallgatásra és a megbocsátásra.
"Bűneid bocsánatot nyernek."
A "bűnös nő" alabástrom edényben illatos olajat hozott, sírva fakadt, könnyeivel megmosta Jézus lábát, majd hajával megtörölte, elárasztotta csókjaival, végül olajjal kente be. A gesztus a farizeusban nem kelt különösebb szánalmat. A bűnbocsánat nem a legnagyobb erénye. A képmutató nem tudja megbocsátani a bűnöket. "Ha próféta volna, tudná, hogy ki és miféle az, aki érinti: bűnös nő." A "bűnös nő" nem számíthat kegyelemre, mivel a törvény betűi nem találnak rá.
"Bűneid bocsánatot nyernek."
Krisztus példabeszéddel próbálja feloldani Simont korlátolt gondolkodásmódja alól. Simon a példabeszédet hallva pillanatnyilag kilép a maszkja mögül és "helyesen felel". Az fogja a hitelezőt jobban szeretni, akinek több adósságát engedte el. Egy emberi igazság fogalmazódik meg az evangélium soraiban: "az szeret jobban, akinek többet bocsátanak meg". Mivel az asszony szeretett, ezért bocsánatot nyertek a bűnei. Isten a hangsúlyt az emberre és a megbocsátásra helyezi. Nagyon fontos felszabadítani az embert bűntudata alól. A bűneibe süppedt ember elveszíti életkedvét, kreativitását. A félelem, feszültség és depresszió bilincse alól Isten szeretetével szabadítja fel az asszonyt. "Bűneid bocsánatot nyernek." A farizeus saját válaszával ad igazat ennek a "törvénytelen" logikának.
Az ember fontosabb minden leírt törvénynél. A bűn ördögi körébe került emberen csak ez a bátorítás segíthet: "A hited megmentett. Menj békével!" Csak így kaphat új dinamikát, új erőt.

Szakács Ferenc Sándor



More information about the Magveto mailing list