[Magveto] 2002. 12. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2002. Dec. 1., V, 23:45:01 CET


2002. december 2.

Az utolsó időkben az Úr házának hegye szilárdan áll majd a hegyek tetején, "és magasabb lesz a halmoknál. Odaözönlenek mind a nemzetek, feléje tart számos nép."

Az idei első adventi hétköznap olvasmánya a hegy képét tárja elénk. A hegyről azt írja a BTSz: "A legtöbb vallásban a hegyet - talán magassága és az őt körülvevő titokzatosság miatt - az ég és föld találkozási pontjának tartják." (BTSz. 490). A hegy csúcsa az a pont, ahol a különben láthatatlan Isten mégis megközelíti az embert, ahová maga az Isten leszáll. (vö. Sinai hegy, Illés tanúságtételének hegye: a Karmel, vagy a Tábor hegy). A hegy első jellemző vonása a szilárdsága. A relativizálás bizonytalanságában, a libertariánus világ dekadenciájában micsoda elemi erővel hat a bibliai felhívás: "Rajta, menjünk fel az Úr hegyére ... hogy tanítson meg útjaira, és így ösvényein járhassunk..." (Iz. 2, 2). Így lesz az a szilárdságáról tanúskodó hegy a békére szólító kihívás. Hogy a kardokat olvasszák be ekevassá, a lándzsákat sarlókká. A béke csak az igazságra: az igazságosságra, a szeretetre és a szabadságra, tehát az élet, a kultúra és a hit tartópilléreire épülhet. "Nemzet nem emel kardot nemzet ellen, és nem tanul többé hadviselést. Jákob háza, gyertek, járjunk az Úr világosságában"!

A Katolikus Nevelés Kongregációjának 1977-ben kiadott írása: A katolikus iskola címmel ezt írja a fentemlített hegy-szilárd magatartásunk építésére: "A mai társadalomban, amelyet más jellegzetességek  között a művelődés pluralizmusa jellemez, az Egyház égető szükségét érzi annak, hogy bizonyítsa a keresztény gondolkodás jelenlétét, hiszen ez a fölfogások és  magatartások sokféleségében érvényes kritériumot ad a meg-különböztetéshez: "Ha mindent Jézus Krisztusra vonatkoztatunk, meg tudjuk különböztetni az értékeket, amelyek az embert emberré teszik, a negatív értékektől, amelyek az emberi méltóságot lerombolják." (1.p.!) Lám, még a pogány kafarnaumi százados is ezt tette, ezért mondta róla az Úr elismerően: "Bizony mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben.

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list