[Magveto] 2002. 04. 29.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2002. Ápr. 28., V, 23:45:01 CEST


2002. április 29.
Sziénai Szt. Katalin egyháztanítónak, Európa társvédőszentjének ünnepe
1Jn 1,5-2,2; Mt 11,25-30

Katalin élt 33 évet (1347-1380-ig). 
Szüleinek sokadik gyermekeként, ikerként született, 24 (!) testvére volt.
Az egyházat Krisztus édes Menyasszonyának, a pápát földi Krisztusnak nevezte. Korán a jámborság különös jeleit mutatta, 3 éves korában a lépcsőn járva minden lépcsőfok előtt elmondott egy Üdvözlégyet. 16 évesen megkezdett magányos életéből az Úr kiszólította, és a béke angyalává tette. Zűrzavaros korszakban élt. A városok közötti békét és egyetértést erősítette, nagy érdeme volt abban, hogy XI. Gergely pápa Avignonból visszatért Rómába. A firenzeiek ellenségeskedése majdnem vértanúhalálához vezetett, ezen a "majdnem"-en később sokat kesergett. Gyakran hármas koronával ábrázolják, a szüzesség, a bölcsesség és a vértanúság égi koronájával.
Reggeli dicsérete himnuszának sorait szívből énekelhetjük, mert segítségére igen nagy szükségünk van:
Üdvöz légy, béke hírnöke,
csillagnak lát a nép szeme,
tedd, hogy e század szelleme
hit legyen, ne vadság heve!
A mai evangéliumi szakaszban Jézus ezt mondja: "Dicsőítelek Atyám, ég és föld Ura, hogy az okosak és a bölcsek elől elrejtetted ezeket, és a kicsinyeknek kinyilatkoztattad."  Sokakat Istenhez vezetett a kelmefestő egyszerű leánykája. Sziénai Szt. Katalin írni-olvasni sem tudott sokáig, de 3 gyóntató volt mindig mellette, hogy a hozzá özönlő nép bűnbánóinak rendelkezésére álljanak. 1970-ben egyházdoktori címet kapott. Egy kis ízelítő bölcsességéből: 
Te, örök Háromság, olyan vagy, mint valami mély tenger, amelyben minél többet keresek, annál többet találok; és minél inkább megtalállak, annál jobban kereslek Téged" (Az isteni gondviselés c. párbeszédes művéből)

Bangó M. Klára nővér




More information about the Magveto mailing list