[Magveto] 2002. 04. 19.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2002. Ápr. 18., Cs, 23:45:01 CEST


ApCsel 9, 1-20
Jn 6, 52-59

Saul üldözi a keresztényeket. Nem tudja felfogni, hogy "valami" fontosabb lehet, mint a leírt törvények. Milyen lehet egy olyan Isten, aki jön és egyszerűen semmibe veszi a "szent betűket"?! Ilyen Istent és a benne hívő embereket üldözni kell. Nehogy azt higgyük, hogy Pál fordulatával a kereszténység győzött ezen szemléletmód fölött. A Páli-fordulat az "embert" a "törvény" felé helyezi ugyan, de a történelem folyamán maga a kereszténység is gyakran visszaesett a Saul-szindrómába. Elég ha a Karamazov-testvérek "főinkvizítorára" gondolunk. "Miért tértél vissza?" - kérdezi a főinkvizítor az újra megtestesült Istentől. A "törvények" kísértik az emberiséget. Ez természetes, hiszen nélkülük elég nehéz lenne élni. A baj akkor kezdődik, amikor fontosabbakká válnak a törvények az embereknél. "A törvény van az emberért és nem az ember a törvényért". Ezzel az igazsággal az emberi rendszerek csak ideig-óráig tudnak valamit kezdeni. Aztán a Páli-fordulat után újra kezdődik a Saul-szindróma.
A nagyinkvizítorok, a saulok - örökérvényűek. Fő jellemzőjük, hogy semmit sem tudnak kezdeni saját szabadságukkal, ezért nem nézik jó szemmel másokét sem. Vasmarkú imperátorok, őrült rendszerek, buta korlátozások harcoltak az emberi szabadság ellen. A harc még nem dőlt el...
A Páli-fordulat sok nagy pszichológusnak kedvenc témája. Az ember megunja korlátait és kitör belőlük. Már aki vállalja mindazt, ami az ilyen kitöréssel jár. Kieslowski lengyel filmrendező Dekalógusa jut eszembe. Az egész sorozat (a mózesi törvények) hétköznapi történetekre épül fel, ahol a szereplők megtapasztalják azt, hogy tulajdonképpen a pillanatnyi döntéseik határozzák meg életüket. A szituációk minden pillanatban egy más lehetőséget ajánlanak. "Saul" vagy "Pál" az emberi választáson alapszik. A morális gőzfelhő nem ment meg minket attól a pokoltól, amely etikai csődjeinket követi. Az ördögi kör hamar elharapózhat az ember életében. Az isteni abszolútumot az emberi relatívumra kell lefordítanunk. Ez az etika aláaknázott terepe, ez a "Saul" és "Pál" pokoli harca. (Újra)Választani soha nem késő.

Szakács Ferenc Sándor



More information about the Magveto mailing list