[Magveto] 2001. 10. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2001. Okt. 1., H, 19:45:01 CEST


Október 2. 

Október 2. jellegzetes nap az egyházi hagyományban: Az őrzőangyalok napja. Egy kis megfigyeléssel kezdeném: minap egy kommunikációs szakemberrel beszélgettünk, akinek szakmájában kiváló műveltsége, jártassága van. Egy vallásos videó-sorozat rövid képsorát néztük végig együtt. Magam ugyan szabadkoztam a szinkron-fordítás, rendezés, a számomra már kicsit elavultnak tűnő felvétel hibái miatt, de ő, a szakember mindezeken elegánsan túlnézve a hittel átjárt mondanivaló, a film által tanúsított szeretetteljes törődés víziójára figyelt, és szinte meghatottan értékelte a látvány mögötti tartalmat. 
Elgondolkodtatott, hogy miközben mi óvatoskodva kezeljük ma Isten üzenetének az angyalokra vonatkozó részeit, mert úgy érezzük, racionális korunknak ez túl nehéz lecke, mert a holland katekizmus is inkább kihagyta a témát, mert a giccses romantikus őrangyal képeket régen kiselejteztük, a szeretetteljes törődés igénye, tisztelete ugyanakkor elsöprően felágaskodik bennünk. A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint: "A szellemi lények létezése, akik nem testiek, s a Szentírásban angyalok néven szerepelnek - hitigazság. A Szentírás tanúsága annyira nyilvánvaló, mint amennyire egybehangzó a Szenthagyomány" (328). Szt. Ágoston a maga részéről ezeket mondja: Az "angyal" szó hivatalukat jelöli és nem természetüket. "Azt kérdezed, hogyan nevezik természetüket? Szellem. De ha azután kérdezel, mi a hivataluk? - angyal. Aszerint, ahogy van szellem, aszerint, amit tesz, angyal". Egész létüket illetően az angyalok Isten szolgái és hírvivői. Ennek folytán "mindenkor látják az Atya arcát ... ki a mennyekben van" (Mt 18, 10), ők "parancsainak végrehajtói, figyelmesek szavának meghallgatására" (Zsolt. 103,20). (329) "A gyermekkortól fogva egészen a halál pillanatáig az emberi életet is körülveszik őrizetükkel és közbenjárásukkal." Nagy Szt. Vazul szerint "minden hívő mellett áll egy angyal, mint támogatója és pásztora, hogy vezesse őt az életében". "A keresztény élet már itt - a hitben - részesedik az Istenben egyesült angyalok és emberek boldogító társaságából" (336)
Elgondolkodtató, hogy ez az Istennel összekötő szellem lelkileg testvérem, nem mikroprocesszor, nem titkos távolbalátó készülék, nem mobil telefon. Személyes szellem. a fölséges Isten és köztem. Az idézett Katolikus Egyház Katekizmusa huszonháromszor említi az angyalok tanát, három helyen több ponton át részletesen. Az okt. 2-i zsolozsma hasonlóképpen bőséges elgondolkodnivalót, elmélkedési anyagot ad annak, aki elidőzik a himnuszokon, antifónákon, és különösen is Szt. Bernát apát beszéd-részletén. Egy, az angyalok iránt elfogult barátom rám is ható lelkesedésével idézem tehát Bernát szavát "Legyünk hát hűségesek hozzájuk, legyünk hálásak az ily nagy őrzőknek!"

Budapest, 2001. október 2.


Brückner Ákos Előd O.Cist.
plébános



More information about the Magveto mailing list