[Magveto] 2001. 11. 21.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2001. Nov. 20., K, 18:45:01 CET


2 Mak 7, 1. 20-31
Lk, 19, 11-28

"Mondom nektek, hogy akinek van, az kap, akinek meg nincs, attól azt is elveszik, amije van". (Lk 19, 26)

Az evangélium nem a butaságot, az együgyűséget, a balgaságot hirdeti. "Legyetek egyszerűek, mint a galambok, de ravaszok, mint a kígyók." Az értelem érdekében Krisztus még a kígyót is rehabilitája. Nem balga ember a teremtmény. Értelmét és képességeit azért kapta, hogy kamatoztassa. Aki megijed, az elveszti bátorságát. A félelem pedig megöli a kreativitást, megfosztja az egyént képességeinek a kibontakoztatásától, társadalmakat zülleszt le teljesen. Akinek van, annak egyre több lesz. Eddig nincs is baj. A baj ezután következik: akinek nincs, annak egyre kevesebb lesz. Az embernek leszűkül a léte, retteg a szabadságtól, emberekre és rendszerekre hárítja át saját tetteinek a felelősségét. Tömegesen manipulálhatóvá válik. A közelmúltban tapasztaltuk, hogy milyen társadalom felépítésére képesek az ilyen emberek.
Ami megvan az egyénben, az megvan a társadalomban; ami megvan a társadalomban az megtapasztalható az egyénben - írja C. G. Jung. A körülöttünk levő társadalomban pedig egy növekvő félelem tapasztalható. Emberek ássák el "minájukat", anélkül, hogy kamatoztatnák képességeiket. Egy ördögi kör alakul ki (infernó): képességek kiaknázása és a társadalomban való felhasználása helyet hencegés, nagyzolás, gyanúsítás, hazudozás. Maszkokkal védik a sebzett (gyakran gyerekes) belsőt; elásott "minákkal" biztosítják be a törékeny (lelki) biztonságukat. A lopás és kizsákmányolás globalizálódva törvényesedik.
A modern kor nyugati embere valamitől mégis fél. Ezért állandóan izgatott. Teljesen felaprózza idejét (időnapló), hogy ne kelljen "elszámolnia" önmagával. Szétszórja magát. A rohanás megnyugtatja (vö. Csíkszentmihályi Mihály: "Flow. Az áramlat"). Így nem kell azon gondolkozzon, hogy a világ nagy része éhezik, hogy az emberiséget egyre nagyobb társadalmi, ökológiai és politikai kérdések gyötrik. Néhányan mégis megállnak, gondolkoznak kissé, megijednek, aztán tovább rohannak...
A bölcsességet mégis kamatoztatni kell. A mai evangélium elárulja, hogy mi lesz azzal az emberrel / társadalommal, aki erre nem képes. Az ember építi történelmét: társadalmi dimenziója lényeges faktor. Hogy mennyire képtelen viszont erre, azt a 20. század történései nyíltan hirdetik.
"Mondom nektek, hogy akinek van, az kap, akinek meg nincs, attól azt is elveszik, amije van". (Lk 19, 26)

Szakács Ferenc Sándor



More information about the Magveto mailing list