[Magveto] 2007. 10. 02.

magveto at www.communio.hu magveto at www.communio.hu
2007. Okt. 1., H, 23:45:01 CEST



2007. október 2.

A Városmisszió sűrű napjaiban mondta valaki, talán egy előkelő vendégünk, talán akkor, amikor a sűrű fekete éjszakában hazaindult, hogy hát elindulok az őrangyalommal. Milyen jó felidézni ma, október 2-án, a Szent Őrangyalok ünnepén hitünk azon tényét, ígéretét, hogy Isten mindnyájunkhoz elküldte angyalát, hogy előttünk menjen, őrizzen minket az úton, és vezessen el arra a helyre, amelyet az Úr szánt nekünk. (v.ö. a mai szentlecke Kiv. 23, 20-23a). Akkor hát illő is, hogy „tiszteld őt és hallgass a szavára, ne ellenkezzél vele…”

Igen érdekes, hogy az idézett mondat így folytatódik: azért ne bántsd meg, azért ne vétkezzél, mivel „az én nevem van benne”. Mi azt szoktuk meg a gyermekkori őrangyal képek nyomán, hogy Isten ezen hozzánk rendelt személyes küldöttjének az a dolga, hogy ne pottyanjunk a pallóról a vízbe, hogy kőbe ne üssük lábunkat. Ez is szép oldala hitünknek, mert a bizalom, az Isten ajándékos, gondviselő jósága iránti bizalom számára ad fogódzót az őrangyalok elfogadása. Mégis ennél több, mélyebb, mondhatjuk bátran, hogy misztikusabb az a tény, hogy Isten neve van bennük. Hogy szüntelenül látják Mennyei Atyánk arcát. Jézus ezért mondja a mai Evangéliumban, a gyermeki (nem gyerekes) lelkület ajánlásánál, hogy „vigyázzatok, meg ne vessetek egyet sem a kicsinyek közül. Mondom nektek: angyalai az égben szüntelenül látják Mennyei Atyám arcát”. Így tehát az a nagy lelki szomjúságunk, hogy az Istent mélyebben, jobban lássuk és ismerjük, az őrangyalon át is támaszt kaphat. 

Lisieux-i Szent Teréz ereklyéjét tisztelve, annak elérhetőségét szolgálva megcsodálhatom tízek, százak, ezrek mély megérintettségét, hódolatát. Az újabb időkben éppen Teréz tanított arra, hogy a Gyermek Jézus lelkületével merjük szemlélni a Szent Arcot, vagyis merjünk szemlélődni, a misztika mélységeire ajtót nyitni. Számunkra ez egyben II. János Pál pápa harmadik évezredre szóló öröksége is, hiszen ő hosszan és több fázisban leírja egy „szemlélni való arckép mélyreható jelentőségét” (Novo Millennio Ineunte, 16-28 pont). Bizonyára az őrangyalom is mellettem áll, amikor ezeket írom, és Mellettetek is, akik jó szívvel olvassátok, hiszen azért kaptuk őket, hogy ezeregy gondunk-bajunk között is legyen valaki, aki minket képviselve szüntelenül látja Mennyei Atyánk arcát.

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list