[Magveto] 2003. 09. 12.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2003. Sze. 11., Cs, 23:45:01 CEST


Szeptember 12. Szűz Mária Szent Neve

Az ószövetségi időkben mindig jelentőséget adtak egy-egy név jelentésének. Meghatározó volt a személy küldetésének szempontjából. Az angyal ezért is mondta: "Jézusnak nevezed, mert ő váltja meg népét bűneitől." (Jézus = Jahve megszabadít)
Az egyik mobilszolgáltató névnapi magyarázatában azt írja, Mária nevét a héber ellentmondó, makacs, keserű szavakra vezetik vissza. 
A mellett, hogy a tanulmányaimban egészen mást ismertem meg, mégha egészen pontosan nem is tudjuk jelentésének tartalmát, egészen biztos, hogy nem ez nevének jelentése. Éppen a fent emlegetett ószövetségi névjelentés és a hozzátartozó küldetés kapcsolata miatt sokkal inkább az ellenkezője a jelentése. Hiszen a Szűzanya nem hogy nem mondott ellent, hanem az ő Isten által kapott küldetésének elfogadásával, az általa kimondott igennel teremtette meg a mi megváltásunk lehetőségét. Mária egyáltalán nem volt makacs, hacsak nem az Isten szolgálatának teljesítésében, hanem éppen alázatossága, szelídsége és saját akaratáról való lemondása tette alkalmassá arra, hogy a Megváltó édesanyja legyen. És a legkevésbé sem volt keserű, hiszen éppen azért hívjuk Boldogasszonynak, mert küldetése - amelybe még a Fájdalmas Anya feladata is belefér - tökéletesen boldoggá, Isten Országának örömtől sugárzó Királynőjévé tette.
Bárcsak mi is ilyen Istennek mindenben igent mondó, alázatos és boldog emberekké válnánk! Adja Isten, hogy így legyen.
-km-



More information about the Magveto mailing list