[Magveto] 2003. 04. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2003. Ápr. 1., K, 23:45:02 CEST


2003. április 2.

A szabadulásra váró népnek ezt mondja az Úr: A kegyelem idején meghallgatlak, a szabadulás napján segítségedre leszek. Megőriztelek, és szövetséges néppé tettelek, hogy helyreállítsd az országot, és birtokodba vedd az elpusztított örökséget; hogy azt mondd a foglyoknak: 'Menjetek!', és a sötétségben levőknek: 'Jöjjetek a világosságra'"
A kegyelem ideje, a szabadulás napja, az elpusztított örökség birtokba vétele, a világosságra hívás alkalma lehet belső időszámításunkban április 2. 1927-ben Prohászka Ottokár, 1945-ben boldog Apor Vilmos mennyei születésnapja ez a dátum.

Prohászka Ottokár ezt írja: "Álljunk a nép közé; hiszen csodálatos és szinte érthetetlen, hogy ezt még most sem értik nagyon sokan. Kérdezzük magunktól, mint komoly munkások, mit akarunk ez istenverte, elzüllött nép közt tenni, mit kivívni; akarjuk-e a malasztos szót elevenen s melegen, tehát tettekben kifejezésre hozni? ... az egyház nem rokkant; jól van: akkor e jelenben is érvényesülnie kell." (Prohászka írásai 2. Nemzeti eszményeink 13. old. {Prohászka Kiadó Székesfehérvár}).

Azok egyike, akiket boldog Apor Vilmos a későbbi sértetlen családi élete, jövője számára megmentett, emlékeztetett bennünket a minap arra: Március 30. van, ez az a nap! A sokakat megmentő mártírium napjának folyománya árpilis 2, amely az áldozatos főpásztort a túlpartra ragadta.

Boldog Apor Vilmos maga írta profétikusan a Gyulai Katolikus Egyházi Tudósító 1. számában Bevezetőként 1921. márc. 21-én:  "A jó pásztornak, az Úr Jézus szándéka szerint, kötelessége életét adni juhaiért, életét, nemcsak oly értelemben, hogy meghalni is kész legyen nyájának üdvösségéért - mint ahogy ő maga tette legelsőnek - de úgy is, hogy egész életét, annak minden percét, egész valóját, minden tehetségét, minden erejét, minden gondolatát, érzelmét, minden leheletét, szívdobbanását hívei javának, a lelkek üdvének szentelje, hogy 'mindenkinek mindene' legyen, mint ahogy a nagy apostol sz. Pál mondja." (Apor Vilmos Gyulán, 82.old.)

Jó dobbantó lehet szívünkben ez a mai nap Nagypéntek és Húsvét felé.

2003. április 2.

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list