[Magveto] 2002. 10. 02.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2002. Okt. 1., K, 23:45:01 CEST


2002. október 2.

A Krisztusból élő papi önazonosságunk, identitásunk a fedezete annak, hogy kommunióban, közösségben legyünk Istennel, egymással, a múltunkkal, és hogy közösen feszüljünk a közvetlen és örök jövőnk felé. A papban összesűrüsödik a minden Krisztus-követő jelszerepe - állapítottuk meg felelősséget érezve. Prágában, a közelmúlt napokban Közép-Kelet-Európa vagy 40 képviselője volt együtt a francia Fils de Charité szerzetesek meghívására, hogy a papi identitásunkat végiggondoljuk, megimádkozzuk.  A román, ukrán, cseh, lengyel, szlovén és magyar papokat néhány világi is segítette tolmácsként és tanúként. Akadtak köztünk ortodoxok, román-litván-katolikusok, és római katolikusok, egyetemi tanárok, lelkipásztorok és kispapok. 
Mgr Maly segédpüspök megharcolt múltjával, derűs énjével, baráti tanúságtételével éppen úgy kifejezte a hivatásához való hűségét, mint az a mérnökből titkon pappá szentelt teológus, aki nekünk szóló előadása másnapján készült doktorálni, vagy mint a Le Monde prágai vallási tudósítója, egy elkötelezett, francia földről ide-telepedett keresztény.
Küldetésünk - az egész Egyházzal együtt -, hogy a szűkebb-tágabb körben körü-lőttünk lévő világ megszentelésére legyűnk, hogy rádöbbentsük környezetünket az Evangéliumhoz igazodó élet erejére, örömére, szépségére, szentségére.
Kérjük mindnyájan őrangyalunkat, hogy ne csak mindennapi lépéseinkben sugallja a jó utat, de énünk, hivatásunk Isten akarta önazonosságában is legyen jó szellemünk. Szt. Bernát ma, az őrangyalainkra emlékeztető napon azt üzeni nekünk: "Testvéreim, igaz szeretettel szeressük ... Istenben angyalait. Ezek egykor társaink lesznek az örökségben, addig azonban mennyei Atyánk gondviselőinkké, gyámoli-tóinkká és vezetőinkké rendelte őket." 

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list