[Magveto] 2001. 09. 29.

Dozsa Istvan idozsa at communio.hcbc.hu
2001. Sze. 28., P, 19:45:02 CEST


2001. szeptember 29. Főangyalok ünnepe

Angyalos nemzet a magyar, nemzeti jelképeinken angyalábrázolások találhatók:
1. A Szent Koronán elöl középen, az abroncs fölött a világmindenségen uralkodó Krisztus, a Pantokrátor képe jelenik meg, az abroncson - egy-egy drágakővel elválasztva - égi udvartartásának képei:  Szent Mihály és Gábriel arkangyalok. Mindketten a korona középső tengelye felé, azaz előre néznek. Kezükben három ágban végződő hírnöki pálca látható. A bizánci egyházi művészet gyakran ábrázolta így a két arkangyalt. A mellképeken a fejek mellett jobbról-balról görög betűk jelölik – rövidítéssel –, hogy valóban Mihály, illetve Gábriel arkangyalé a két kép. A koronán feltehetően nem pusztán díszítő szerepük van, hanem fontos eszmei funkciójuk is. 
 (A bizánci hagyomány szerint Nagy Konstantinnak az Úr angyala hozta le az égből a koronát és a császári jelvényeket. Ismerünk olyan X. századi bizánci ábrázolást, amely szerint Krisztus az égből koronát nyújt a császár felé, Gábriel arkangyal ezt az uralkodó fejére teszi, Mihály arkangyal pedig kezébe adja a lándzsát.)
A két arkangyal, akiknek képe a felső rész Pantokrátorával mintegy háromszöget alkot, a koronaabroncson egyértelműen a koronázás és az uralkodói hatalom égi eredetére utal. 
A nagy korona: http://www.sulinet.hu/tananyag/97122/on/MEDIA/KOR1Z.JPG
Az angyalos részek: http://www.sulinet.hu/tananyag/97122/on/T1222T.HTM
Legenda szól arról, hogy Gábriel és Mihály arkangyalok hozták a Szent Koronát. Szarvason Mihály Gábor szobrászművész (nevéhez méltó :) alkotása, egy magas oszlop tetején álló szobor örökíti meg a jelenetet.
2. Bizonyos időszakokban címerünket két angyal tartotta, pl. 1867-től lásd http://akm.externet.hu/km/cimerek/cimer/001113.htm

A Hősök terén 36 m magasból vigyázza Budapestet Gábriel arkangyal. Egyes források szerint ő volt az, aki megjelent annak idején II. Szilveszter pápa álmában. Másnap ennek hatására az eredeti tervtől eltérően István királyunk követei vehették át a koronát.

A nyugati egyházban szeptember havát nevezték Szent Mihály havának, a keleti egyházban novembert (8-án ünneplik). A régiek böjtöt is tartottak Szent Mihály tiszteletére. Assisi Szt. Ferenc is nagy tisztelője volt Szent Mihálynak. 

Úgy tűnik, Magyarországon a három névről is ismert főangyal közül Szent Mihályt övezi a legnagyobb tisztelet, 142 templom titulusa ez. Gábor angyalnak 2 templom jutott, és ezen kívül még 6-on Szent Mihállyal közösen "osztoznak". Rafaelről csupán egy templomot neveztek el.
Jó lenne, ha a gyógyítás angyala nagyobb szerepet kaphatna életünkben (olvassuk el Tóbiás könyvét), segíthet ebben a forgalomban lévő Angyal-imafüzet is. A mai napon különösen kérjük a főangyalok segítségét nemzetünknek és a világnak!

Bangó M. Klára nővér






More information about the Magveto mailing list