[Magveto] 2001. 09. 02.

Dozsa Istvan idozsa at hcbc.hu
2001. Sze. 1., Szo, 17:45:01 CEST



Más dolog a helyezés, más a helyezkedés ...

Elkezdődött az iskolaév, a munkaév. Máris tudjuk, számítanak a jegyek, az iskolai minőség, és a munkahelyi főnök értékelése. Számít, hogy a hazai válogatott, a kedvenc helyi csapat arany-, ezüst- vagy bronzérmes-e. Szent Benedek Regulája szabályozza kinek hol a helye a közösségben. A Szent István-napi körmenetben beosztják, melyik csoport mikor léphet a vonulók sorába. Történelmi arányokban is van helyezés: Boldog XI. Ince pápa, miután mindent megtett Budavár felszabadításáért, a vár bevételének napját, 1686. szept.2-át Szent István király egyetemes ünnepévé tette. Ezzel értékelte, és helyezte el újra Európa népei közé a magyarságot, amely annyit vérzett, szenvedett a Nyugatért, a keresztény Európáért. Maga a mennyei Atya dönti el a Fia szerint: hol van János és Jakab apostol helye a mennyek országában.

Kell: ezen a parton a tájékozódás kedvéért, a túlparton jutalomként - kell a helyezés: rendet, sorrendet, értékelést, értékrendet ad. Segít, hogy a helyünkön, a jól megérdemelt helyünkön legyünk: békében, biztonságban, a szeretet elfogadásában.

A mai vasárnap tanítása viszont elítéli a helyezkedést, a tülekedést-tolakodást a kedve-zőbb helyért, a nyereségesebb besorolásért. A példabeszédbeli fő helynek, első helynek elsősorban nem térbeli jelentése van. A közösséget nem vállaló, szorongó utolsó hely válogatása templomban vagy társaságban gyakran rivalizál a rátermettek ügyeskedésével, önmaga-mutogatásával.

Micsoda gyógyulás, milyen nagy áldás napjainkban egy-egy olyan konferencia, lelkigyakorlat, táborozás vagy zarándoklat, ahol Isten népe teljes sorsközösségben fogad el mindenegyes odatartozót. Ahol papok és hívek, lelkipásztorok és családosak, elöljárók és egyszerű beosztottak egészen testvéri közösséget találnak az Úrban egymás között. Ahol már nem csupán egy intézmény tagjai vagyunk, hanem az egyházi közösségben egymás társai. Milyen nagyszerű közös szót, értéket találni a hittel megajándékozottaknak azokkal, akik még csak keresik a hitet, vagy még nem is keresik azt

Adjon az Úr elég alázatot, készséget, nagylelkűséget nekünk ebben a munkaévben arra, önösen ne helyezkedjünk, de szívesen vállaljuk gondviselő akarata helyezéseit.

Budapest, 2001. szeptember 2.

Brückner Ákos Előd O.Cist.



More information about the Magveto mailing list